lørdag 15. november 2008

Øving 3 - oppgave 2 - Delicious


I denne oppgaven skal jeg argumentere i favør av tjenesten for mine lesere.

Delicious.com er en web 2.0-tjeneste, og går inn under det man kaller sosiale bokmerker. Man kan opprette en brukerkonto, gratis, på www.delicious.com. Man kan bruke fullt navn, men man kan også bruke kallenavn/være anonym.

Denne tjenesten gir deg muligheten til å samle alle dine bokmerker/favoritt-nettsider. Du kan opprette tags som kategoriserer alle bokmerkene dine. Så istedet for å lete blant hundrevis av bokmerker, får du god oversikt blant f.eks de fem du har taget innenfor samme kategori. Man legger enkelt til nye bokmerker ved å "tagge" nettstedet du vil ha bokmerket. 
Dette er en av fordelene denne tjenesten gir.

En annen fordel er at du kan ta med deg dine tidligere bokmerker. Du kan enkelt importere bokmerkene fra din nettlese.

En tredje fordel er at du kan lage sosiale nettverk med andre, f.eks kolleger, medstudenter, venner, familie og andre som deler samme interesser som deg. Da får du også tilgang til disse personenes bokmerker. Du kan enkelt lagre en annens bokmerke, og den legges til dine egne bokmerker. 
Du velger selv hvilke bokmerker du vil dele med andre.

En fjerde fordel er at du bruke delicious til søk. Når du søker på et stikkord, får du først opp de bokmerkene du selv har lagret. Deretter får du opp andres bokmerker. Man får på den måten tilgang til svært mange nettsteder som tar for seg det tema du søker. 

En femte fordel er at du har tilgang på dine bokmerker fra hvilken som helst maskin som er koblet til internett, mot tidligere å bare ha tilgang fra din egen maskin.

Det var svært nyttig å lære om denne tjenesten, og jeg er ganske sikker på at jeg kommer til å ta denne i bruk etter dette kurset, og også anbefale mine kolleger til å gjøre det. Vi har i flere år hatt lister på personalrommet, og etter hvert et dokument på fellesområdet hvor vi skriver på adressen til gode nettsteder vi kommer over. Dette blir som regel ikke gjort. Dette kan kanskje være løsningen på å få en solid og god samling over gode nettsteder til bruk i undervisning og til vårt pedagogiske arbeid.

Ingen kommentarer: